Warsztaty kanapkowe

Utworzono: 08-12-2015

      W ramach działań prozdrowotnych uczniowie klas II b oraz II c sprawdzili swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu w praktyczny sposób. Na lekcjach biologii zorganizowano warsztaty  w czasie których, uczniowie podzieleni na zespoły rywalizowali między sobą na fantazyjne, zdrowe kanapeczki.

    Głównym założeniem warsztatów było wykonanie kanapek do których użyto produktów z piramidy zdrowego żywienia. Zadaniem uczniów było  wykazanie się pomysłowością w doborze różnorodnych składników oraz połączenie ich ze sobą tak, aby wydobyć z nich jak największą ilość smaku.Ważnym elementem była też estetyka podania , uczniowie starali się, aby wygląd kanapeczek zachęcał do ich zjedzenia .

    Wśród kolorowych kanapek królował ciemny chleb z odrobiną masełka, przykryty listkiem sałaty z  żółtym serkiem, plasterkiem pomidorka, ogóreczka świeżego i kiszonego oraz rzodkiewką z kiełkami słonecznika. Ale było też własnoręcznie wykonane pesto, pasta jajeczna, twarożek, dżemik oraz avokado.

    Warsztaty zakończyły się oceną  wyrobów, a następnie tym, co najlepsze - czyli wspólną degustacją . Zajęcia bardzo podobały się uczniom, dlatego na pewno jeszcze nie raz spotkamy się przy wspólnym  stole. 

Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika
Warsztaty kanapkowe grafika