W ramach działań prozdrowotnych uczniowie klas II b oraz II c sprawdzili swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu w praktyczny sposób. Na lekcjach biologii zorganizowano warsztaty w czasie których, uczniowie podzieleni na zespoły rywalizowali między sobą na fantazyjne, zdrowe kanapeczki.
Głównym założeniem warsztatów było wykonanie kanapek do których użyto produktów z piramidy zdrowego żywienia. Zadaniem uczniów było wykazanie się pomysłowością w doborze różnorodnych składników oraz połączenie ich ze sobą tak, aby wydobyć z nich jak największą ilość smaku.Ważnym elementem była też estetyka podania , uczniowie starali się, aby wygląd kanapeczek zachęcał do ich zjedzenia .
Wśród kolorowych kanapek królował ciemny chleb z odrobiną masełka, przykryty listkiem sałaty z żółtym serkiem, plasterkiem pomidorka, ogóreczka świeżego i kiszonego oraz rzodkiewką z kiełkami słonecznika. Ale było też własnoręcznie wykonane pesto, pasta jajeczna, twarożek, dżemik oraz avokado.
Warsztaty zakończyły się oceną wyrobów, a następnie tym, co najlepsze - czyli wspólną degustacją . Zajęcia bardzo podobały się uczniom, dlatego na pewno jeszcze nie raz spotkamy się przy wspólnym stole.